Sytze (55)
Zetter
12,5 jaar in dienst  

Hoewel zijn functie officieel in de boeken staat als ‘zetter’, ziet Sytze zichzelf meer als artistiek vormgever. En eigenlijk kunnen wij hem geen ongelijk geven. Hij maakt namelijk van een simpele, platte plaat, de meest bijzondere vormen. Een architect kan het zo gek niet bedenken of Sytze ontwikkelt het. En het enige dat hij daarvoor nodig heeft, is zijn ‘Sytze’s Zet Atelier’. Zijn eigen werkomgeving, ingericht naar zijn wensen en voorzien van beeldmateriaal van onder andere verschillende projecten waar hij trots op is. Vraag Sytze wat hij het allerleukst vindt aan zijn werk en zijn antwoord is simpelweg: “mooie dingen maken”. Dat hij bij Aldowa een grote inbreng heeft in hoé dit gedaan moet worden, maakt dat hij helemaal op zijn plek zit. 

Naast het ontwikkelen van allerlei iconische vormen, is Sytze ook praktijkopleider. Hiervoor begeleidt hij leerlingen, zodat zij naast hun opleiding ook praktijkervaring op kunnen doen. Gedurende zo’n traject ziet hij de leerlingen vaak enorm opbloeien, wat hem extra voldoening geeft in zijn werk. 

Hoewel zijn vader ook al 35 jaar lang zetter was, had Sytze zelf vroeger nooit gedacht dit werk te gaan doen. Sterker nog, hij wilde alles behálve iets met metaal gaan doen. Maar omdat hij ook niet goed wist wat hij wél wilde gaan doen na zijn militaire dienst, is hij toch bij zijn vader in de leer gegaan en het vak ingerold. En aan de manier waarop Sytze nu, zo’n 35 jaar later, vol passie over zijn werk praat, blijkt dit de juiste keuze te zijn geweest. 

Een bijzonder project dat hem is bijgebleven? Station De Pijp, in Amsterdam. Hiervoor moesten een groot aantal halve buizen worden aangesloten op een stuk vierkant, maar dat had nog nooit eerder iemand bij Aldowa gedaan. Een mooie uitdaging voor Sytze dus, die naar eigen zeggen de állerbeste zetter is die er bestaat. Hij bedacht een systeem om dit voor elkaar te krijgen en is gaan oefenen. Dat het hem, met het benodigde portie doorzettingsvermogen, ook daadwerkelijk gelukt is, maakt dat hij er nog steeds met veel plezier op terugkijkt. En wat ons betreft bevestigt het ook nog maar eens dat hij zeker één van de beste zetters is. 😉